Spar på varmen med smarte termostater.

Spar på varmen og spar penge i budgettet kan gøres nemt og bekvemt med smarte termostater fra Danfoss. Varme er en fantastisk dejlig ting og noget som vi alle sammen er glade for. Varme koster selvfølgelig også penge, så der er rigtig god grund til at have fokus på, hvordan du kan bruge den varme der nødvendigt for at have det rart og bekvemt, men uden at bruge mere end nøjst nødvendigt.

Vil du gerne spare på varmen og har du radiatorer i dit hus, så er der 4 nemme råd, du kan bruge med det samme, men også et råd til hvordan du kan udnytte den seneste teknologi med smarte termostaer.

 

1. Indstil radiatorerne på det samme i stedet for en der står højt

Har du flere radiatorer i et rum, så sørg for at de står ens. Det er meget bedre og billigere end, hvis en radiator skal stå og hamre løs med varme.

2. Spar 5 % på varmen ved at Sænke temperaturen med 1 grad 

Er det nødvendigt at gå rundt indenfor iført T-shirts, når der minusgrader udenfor? Ved at sænke temperaturen med 1 grad, kan du spare op til 5% af varmeregningen.

3. Sænk temperaturen om natten og spar på varmen

Sænk temperaturen med et par grader om natten, og når du ikke er hjemme. Pas på med at sænke temperaturen for meget, for så skal der bruges ekstra energi på at varme det hele op igen, og det kan i værste fald være med til at gøre varmeregningen højere.

4. Luft ud kort tid og flere gange

Det er godt for indeklimaet at få skiftet luften flere gange om dagen. Ved udluftning af det godt at lufte kraftigt ud i kort tid, så man undgår at afkøle mur og møbler. Det tager nemlig længere tid at få varmet op igen.

 5. Køb smarte termostater

Ovenstående 4 råd er gode, og vil hjælpe dig til at spare på varmen, men de kræver også en del. Der er en del vaner der skal holdes vedlige for at du sparer på varmen. Ville det ikke være nemt, hvis et hele bare kørte automatisk? Med smarte termostater kan spare på varmen uden at skulle tænke over det hele tiden. Det kører bare af sig selv. Det kræver en investering, men bliver også tjent hjem igen, og du får en bedre komfort og et bedre indeklima fra dag et.

Spar på varmen, nemt og bekvemt med Smarte termostater 

Vil du gerne spare penge på varmeregningen – nemt og bekvemt, så bør du helt sikkert overveje smarte termostater. Smarte termostater eller intelligente termostater som de også kaldes, hjælper dig med at spare på varmen, og det gode er, at det sker helt automatisk. Med smarte termostater kan du slippe for at skulle gå og huske på at skrue op og ned for varmen. Det hele kører automatisk efter en plan, du har bestemt, hvilket er:

  • ganske smart
  • godt for miljøet
  • nemt for dig
  • godt for din pengepung.

Du sparer på energien, sparer penge og får samtidig et bedre indeklima. De smarte termostater vinder mere og mere frem, og går du med overvejelser om at skifte dine termostater og gerne vil have et bedre indeklima, samtidig med at du vil spare penge, så skal du helt sikkert overveje de smarte termostater.

Hvad er smarte termostater?

Smarte termostater er termostater, som kan programmeres til at skrue op eller skrue ned for varmen, alt efter hvad du ønsker. De smarte termostater kan monteres på en ganske almindelig radiator (det kan dog kræve et tilpasningsstykker, samt en viden om fremløbs eller returventiler – mere om det senere), og det smarte består i, at de kan indstilles ud fra din ønsker og vaner.

Det betyder, at du i stedet for at skulle gå og skrue op og ned for varmen, kan nøjes med at lave en programmering. Herefter sørger de smarte termostater selv for resten. På den måde kan du sænke temperaturen om natten, hvor mange gerne vil have det lidt køligt, for så at hæve temperaturen igen, så huset er varmt om morgenen, når du står op. En del af termostaterne kan også registrere, når du lufter ud, hvorved de automatisk lukker, så radiatoren ikke står og hamrer derudaf.

De smarte termostater er en del af hele smart-hjem bølgen, der vinder mere og mere frem. Tanken er, at dit hjem bliver smart og mange funktioner kan kontrolleres centralt fx via stemmestyring eller via app. Selvom det måske ikke er der, du er lige nu, er det en god overvejelse at forholde sig til, hvilke systemer de smarte termostater er kompatible med. Dog sker der rigtig meget på denne front lige nu, så mon ikke de sidste systemer kommer med.

Hvad er fordelen ved smarte termostater?

Fordelen ved smarte termostater kan nævnes i 3 punkter.

  1. Du sparer på energien og sparer penge

Den automatiske regulering af temperaturen gør, at du ikke bruger unødig varme, når huset er tomt, fx i dagtimerne i hverdagen, hvor familien er ude af huset. Det siges, at man ved at sænke temperaturen 1 grad opnår en besparelse på 5%. Med natsænkning kan du altså barbere noget af varmeregningen, uden at skulle løbe rundt og skrue op og ned for radiatorerne

OBS: Det er en god ide at sænke temperaturen, om natten og i dagtimerne, men vær opmærksom på ikke at sænke temperaturen for meget. Fagfolk anbefaler maximalt at du sænker temperaturen 3-4 grader. Hvis du sænker den mere for at ville spare flere penge, så risikerer du at afkøle huset så meget, at det kræver mere energi at varme det op igen. Så overdriv nu ikke:-)

  1. Du få et bedre indeklima.

Den anbefalede temperatur ligger mellem 18 og 21 grader, og rigtig mange af os kan godt lide, at det er lidt køligere, når vi sover. Med smarte termostater kan du indstille dem til automatisk at regulere temperaturen, så det er køligere om natten, og behageligt i dagtimerne. Du kan også nemmere bestemme, hvilke temperaturer du gerne vil have i dit hjem.

  1. Du udnytter den nye teknologi til at få et hjem, der er smart, hvor tingene kører af sig selv.

Ny teknologi gør livet lettere for os som forbruger, og hvem vil ikke gerne have det lidt nemmere i hverdagen.

Sparer man penge med smarte termostater?

Det er et spørgsmål, der er mange forskellige holdninger til. Producenterne lover meget store besparelser på op til 30 procent, men der tager de også udgangspunkt i, at termostaterne er virkelig gamle. Derfor skal besparelsen tages med et forbehold. Den reelle besparelse ligger nok nærmere på mellem 5 til 10 procent, men det er jo også værd at tage med. Grunden til, at det så svært at lave præcise beregninger er, at varmeforbruget afhænger af andre faktorer end termostaterne. Hvis der er et år med en hård vinter, vil varmeforbruget være højere end det forrige år. En anden faktor er de nuværende termostater. Er de meget gamle vil besparelsen være højere end hvis termostaterne er relativt nye.

Men uanset hvad der bliver sagt, og hvor stor besparelsen er, så siger alt logik, at når vi sænker temperaturen må der være en besparelse. Samtidig er argumentet med et bedre indeklima med mere behagelige temperaturer også en gevinst som du får med oveni.

Vil du gerne spare på varmen, så er de smarte termostater helt sikkert noget du bør overveje.

 

Smarte termostater fra Danfoss

Danske Danfoss er kendt for deres innovative løsninger og gode kvalitet. Siger man termostater til en radiator er det svært at komme uden om Danfoss. Det er der heller ingen grund til for Danfoss har lavet nogle virkelig gode termostater af høj kvalitet. Indenfor kategorien smarte systemer har Danfoss har 2 systemer. Et de kalder eco, som er et system af enkelte termostater som styres af din smartphone via bluetooth, og så det store system Danfoss Living, hvor du via app kan styre alle rum på en gang. Det lille system, Danfoss eco er super, hvis du fx bor i en lejlighed og har begrænset antal rum og radiatorer. Det store system er godt til hus, hvor du har mange radiatorer og måske gulvvarme der skal kobles på systemet.

Danfos lover op til 23% energibesparelse på danfoss living og danfoss eco du kan se deres beregninger HER.

Køber du et Danfoss system, så køber du et dansk kvalitetsprodukt. Vær dog opmærksom på at de smarte termostater kun passer til fremløbsventil. Sidder dine termostater i dag på fremløb bør det være ret nemt at skifte, men har du derimod returløbsventiler, så er det mere kompliceret. Spørg evt. en fagmand.

Danfoss eco

Danfoss eco er et simpelt smartvarme system, hvor du styrer det enkelte termostat via blutooth med din smartphone. System er velegnet til mindre lejligheder, hvor der ikke er behov for en stor løsning. Det er værd at være opmærksom på, at eco termostaterne ikke kan kobles sammen med living connect, så dine udbygningsmuligheder er begrænsede, hvis du vælger denne løsnning. Til gengæld kan du få et smart system, der virker, til billige penge. Har du en lille lejlighed eller et lille hus med få værelser, eller ønsker du blot at installere smarte termostater i få rum kan eco være en god løsning.

En enkelt termostat koster omkring 300 kroner, og kan bl.a. købes hos Wattoo (reklamelink)

Danfoss living connect

Danfoss store smarte system hedder living connect. Det består af termostater, samt en central enhed, som gør, at du kan styre hele dit hjem med en app. Danfoss skriver selv, at systemet kan håndtere op til 30 termostater, så der er rig mulighed for udbygning. Systemet kan udbygges med rumtermostater, og kan kobles på gulvvarmesystem, både vandbåren og el. Hele systemet styres via Danfoss appen, som kan downloades både til android og Apple.

Danfoss living connect

Danfoss er et kvalitetssystem, og har du brug for intelligent styring af radiatorer og gulvvarme er Danfoss helt sikkert et bud du skal overveje. Med living connect kan du centralt indstille dine termostater og lave en plan, der gør at temperaturen i hele huset bliver sænket om natten eller i dagstimerne, når du er på arbejde. 

De smarte termostater fra Danfoss living connect er en lidt dyrer investering end, hvis du vælger Danfoss eco, men tilgæld så får du også et system, der er mere automatiseret og giver dig godt muligheder for at lave central styring af din varme, og som kan hjælpe dig til at spare på varmen. 

(reklamelink)

Andre gode råd til at spare på varmen

Herunder er et par råd mere, som også kan hjælpe dig med at spare på varmen.

6. Spar på varmen ved at Tætne vinduer og døre

Hvis dine døre og vinduer er utætte vil det trække ind, og det koste på varmeregnskabet. En nem måde at teste det på, er ved at sætte et stykke papir i klemme i vinduet. Hvis papiret kan trækkes ud, uden problemer er vinduet utæt. Er der meget modstand når du trækker papiret ud, er vinduet sikkert godt nok. Har du et vindue der er utæt, så tjek om det bare handler om en justering. Nogle gange kan det være nok til gøre vinduet mere tæt.

7. Udskift oliefyret med en billigere energiform

Har du et gammelt oliefyr, så kan der være mange penge at spare ved at skifte til en anden opvarmningsform. Der er fradrag på energiforbedringer, så investeringen er muligvis tjent hurtigere hjem igen. Det er anbefalelsesværdigt, at man bruger lidt tid på at regne på, hvor og hvornår investeringen er tjent hjem igen.

 8. Efterisoler huset/loftet

Er fuglene glade for at sidde på taget og få varmet fødderne, fordi huset er dårligt isoleret og varmen strømmer ud? En efterisolering kan være en rigtig god investering. Brug lidt tid på at surfe rundt, for at se hvad der er af tilbud. Nogle gange kan man afbetale med den forventede besparelse, hvilket gør at man ikke behøver at finde en masse penge frem fra lommerne. Andre gode steder hvor der kan hentes noget, kan være ved udskiftning af døre og vinduer. Der er mulighed for at trække cirka 12.000 fra pr. voksen i husstanden fra på selvangivelsen, så husk at tjekke om der er noget at hente. Se evt. mere på skat’s hjemmeside

 9. Hold dørene lukket til rum der er mere kolde end andre.

Har du et rum der er køligere end de andre, fx soveværelset, så sørg for at holde døren lukket ind til det rum. Det anbefales dog, at det ikke er mere end 5 graders forskel på rumtemperaturen, da det øger risikoen for kondens. Kondens kan i værste fald give skimmelsvamp.

10. Brug gardinerne aktivt.

Gardiner er med til at holde på varmen, og kan samtidig forhindre lyset i at nå ind og varme huset op. Derfor er det en god i de at rulle fra og morgenen, så lyset og varmen kan komme ind, og så rulle for, når det bliver aften. På den måde er gardinerne med til at isolere, så der ikke ryger unødvendigt meget varme ud.

Vi håber du har fundet inspiration til at spare på varmen, og nu hvor du er igang med at finde besparelser, hvad så med at læse vores 10 gode råd til at spare på vandet?