Spar på vandet

Vand er noget, vi alle bruger, og mange tænker måske ikke over prisen i det daglige. Prisen på vand varierer alt efter, hvor I landet vi befinder os. I dette indlæg tager vi udgangspunkt i en pris på 55 kr. pr. m3, dvs. at 1000 liter vand koster 55 kr., hvilket betyder at 1 liter vand kommer til at koste 5,5 øre. Det lyder måske ikke af meget, men hvis man tænker på, hvor mange gange vi bruger vand i løbet af en dag, så kan det hurtigt blive til mange penge. Noget kan man købe sig til, mens andre handler om at ændre vaner.
Herunder har vi oplistet 10 gode råd til dig der gerne vil spare på vandet.

1. Sluk for bruseren mens du sæber dig ind.

En bruser bruger mellem 6-20 liter vand i minutter, så ved at slukke mens du sæber dig ind, kan der spares mange liter om året.

2. Sluk for vandhanen mens du børster tænder

Igen en vane om ikke at lade vandet løbe unødvendigt

3. Fyld vaskemaskinen helt op

En halvtom maskine er bare en dårlig ide.

4. Fyld opvaskemaskinen helt op

Ligesom med vaskemaskinen handler det om ikke at lade maskinen køre halv fuld. Derudover er der mange producenter, der anbefaler at servicen ikke vaskes af inden, det sættes i maskinen (altid producentens anvisning). Skal der skylles af, så brug en balje i stedet for rindende vand.

5. Spar på vandet og lav mad med mindst mulig vand

Undgå at koge fx grønsager i mere vand end højst nødvendigt. Mange grønsager kan med fordel dampes med lidt vand og låg på gryden
De første fem råd handler om at ændre nogle vaner. De næste 5 råd kræver en udgift, som dog kan vise sig hurtigt at blive tjent hjem igen.

6. Køb en energivenlig vaskemaskine

Hvis du har en gammel vaskemaskine, kan der være mange liter vand at spare. Skifter du din 10 år gamle vaskemaskine ud med en ny, kan du halvere vandforbruget. Besparelsen afhænger af antallet af tøjvaske, men et bud kunne være mellem 500 til 1000 kroners besparelse om året.

7. Køb en energivenlig opvaskemaskine

Igen – Har du en gammel opvaskemaskine, er det værd at overveje, om det er tid til en ny. Der er både en besparelse på vandforbruget, og samtidig sparer på også på strømmen.

8. Skift til et vandsparende toilet

Gamle toiletter bruger rigtig meget vand, så har du et toilet af ældre dato, er det måske tid til at købe et nyt. Der kan dog være udfordringer med kloaksystemet, så er du i tvivl bør du tjekke med en fagmand.

9. Køb produkter til at spare på vandet.

Der findes et godt udvalg af vandhaner og brusere der sparer på vandet. Alternativt kan du for få penge købe en flowfix der reducerer vandforbruget i din nuværende bruser.

10. Køb en regnvandstønde

Har du have er det en god ide at købe en regnvandstønde. På den måde kan du få en masse gratis vand til at vande haven med. Hver dog opmærksom på, at vandet fra en regnvandstønde ikke skal bruges til afgrøder der skal spise rå, fx jordbær, da vandet kan indeholde bakterier. Men til blomsterbedet er det ganske fremragende.