Grønne sparetips

Her får du 9 grønne sparetips, der hjælper klimaet, og samtidig hjælper din pengepung.

Pas på klimaet

Vi skal passe på klimaet og vi skal passe på jordens ressourcer. Det har du sikkert hørt en masse gange før, da det måske er den politiske dagsorden, der står allerøverst på dagsordenen. Vi ønsker ikke at gøre det til et politisk indlæg, da der er mange holdninger og nuancer, som er svære at få med.

Der er dog en ting, som vi ofte hører i den politiske debat, og det er, at det bliver dyrt. Det kommer til at koste penge, hvis vi skal redde klimaet, og vil danskerne være villige til at betale den pris. Sådan siger mange politikkere. Om de har skal vi ikke afgøre her, men dog vil vi gerne slå et slag for, at vi alle sammen passer på klimaet, men også, at det ikke behøver være dyrt for dig som forbruger.

Den gode nyhed er, at det for dig som forbruger ikke kommer til at koste penge. Du kommer tværtimod til at spare penge. Du er med til at passe på klimaet og jordens resourcer, samtidig med at du får flere penge mellem hænder. Det er da næsten for godt til at være sandt eller hvad. Nej, det er det ikke. Det er lige hvad du kan gøre.

Herunder har vi samlet 9 grønne sparetips, som er med til at passe på klimaet, og samtidig hjælper dig med at spare penge. Nogle af rådene kan du finde andre steder her på siden, men her har vi samlet de grønne sparetips, som du kan lade dig inspirere til at bruge. Er der nogle vi har glemt, så skrive endelig en kommentar i bunden af kommentarfeltet.

 

Spar på varmen

Når du sparer på varmen, så hjælper du klimaet, og samtidig sparer du penge på din varmeregning. Der findes mange forskellige måder som kan hjælpe med at spare på varmen, og du kan vælge en af de nedenstående forslag eller bruge dem begge to.

  • Sænk dit varmebehov fx ved at sænke temperaturen om natten, og om dagen når du ikke er hjemme. Det kan gøres ved hjælp af smarte termostater. Det koster lidt, men investeringen kan tjenes hjem igen, alt afhængig af, hvor gamle dine termostater er. 
  • Undersøg om dit hus har brug for efterisoleringen. Bor du i et ældre hus, så kan det godt betale sig at undersøge om der er behov for yderligere isolering. Det nemmeste er ofte at tjekke om loftet har den isolering som skal til. Et andet sted kunne være døre og vinduer. Det koster noget i starten, men du vil i de lange løb hente investeringen hjem igen i sparede varmeudgifter. 

Spar på strømmen

Når du sparer på strømmen, så spare du penge på din elregning. Det betyder også, at der ikke skal produceres så meget strøm, hvilket sænker CO2 belastningen. Det er relativt nemt er spare på strømmen fx ved udskifte dine pærer til LED-pærer, der spare cirka 60 % i strøm i forhold til en almindelig sparepære. Et andet område, er at kigge på de hårde hvidevarer. Har du et gammelt køleskab kan du måle på, hvor meget det bruger i strøm og overveje om det er en god investering at udskifte den til et nyt. Måske det ligefrem er en investering der hurtigt bliver tjent hjem? 

Pas på vandet

Vand koster penge, og vand er en dyrebar resource, som vi skal passe godt på. Derfor giver det rigtig god mening at spare på vandet. Og det er faktisk ganske nemt, for der findes utrolig mange produkter, der kan hjælpe dig til at spare på vandet. Det kan fx være en sparebruser eller et toilet med sparefunktion. Du kan også købe nogle små indsatser til omkring 20-30 kroner, som du kan installere på din nuværende bruser eller vandhane for at spare på vandet.

Køb brugt

Den 4 af de grønne sparetips, er opfordringen til at købe brugt. Når du køber brugt er du med til at begrænse udledningen af CO2, da tingene får en længere levetid. Der findes masser af ting, der sagtens kan købes brugt. Fx kan der være mange penge at spare ved at købe en god billig brugt computer i stedet for en ny.

Undgå madspild

Der bliver mere og mere pres på jordens ressourcer, og derfor lyder opfordringen, at vi skal begrænse vores madspild. På hjemmesiden altomkost.dk står der, at den gennemsnitlige dansker smider 44 kg. mad ud om året. Det er virkelig meget mad og mange penge, der hvert år ryger lige ned i skraldespanden. Vil du gerne begrænse madspild, og på den måde spare penge og gøre noget godt for klimaet, så er appen “For resten” rigtig rigtig god. I appen kan du læse om, hvornår mad er for gammelt, og om det kan fryses. Derudover kan du læse forslag til retter du kan lave. Vi lærte fx at kogte kartofler sagtens kan fryses ned, og bruges til fx en gang biksemad på travle dage. Appen er ganske gratis og kan fåes til både Android og iPhone. Du kan læse mere om appen her

Spis mindre kød

Kød er dyrt, og en del kød har en høj klimabelastning. Derfor kan du spare penge, ved at skære ned på kødet. Der finde mange finde vegetariske retter, som smager dejligt, er billige og som du kan spise med god klimasamvittighed.

Køb sæsonens råvarer

Køb danske råvarer, når de er i sæson er en god måde at spare penge på. Når varerne er i sæson er de billigere, og samtidig er det ikke nødvendigt at flyve råvarer hertil. Det kan være, det er lidt udfordrende, at skulle lære at spise nye ting, men det kan også være at det er en hel ny verden af lækre ting, der åbner sig for dig.

Lad bilen stå og tag cyklen i stedet for

Det giver næsten sig selv, og selvom det kan være svært at sætte et præcist tal på, så kan udgangspunktet være at det koster cirka 2 kroner pr km, så hver gang du sætter dig på cyklen, så er der 2 kroner skattefrit – lige ned i lommen. Derudover er der dejlig motion – også ganske gratis.

Undgå plasticposer

Plastik er et højaktuelt emne, og rådet er ganske simpelt. Undgå at købe plasticposer når du handler ind, så sparer du penge. Selvom det ikke er en kæmpe formue, så har lidt også ret, og måske endnu mere vigtigt. Du skåner miljøet for plastikforurening.

Det var 9 grønne sparetips, som kan hjælpe dig til at spare penge samtidig med at du hjælper klimaet, og passer på vores klode.

Har du lyst til at få mere inspiration til, hvordan du kan spare penge, så får du her 100 SPARETIPS

God fornøjelse