En lille sparehistorie fra det virkelige liv.

I dette indlæg skal det handle om, hvordan det er muligt at spare adskillige tusind kroner på et renoveringsprojekt. Det kræver ikke, at man er en supermand til at forhandle gode priser, eller at man er den fødte handymand. Det handler om at bruge lidt tid på at undersøge, og vurdere om der er noget man kan gøre selv.

Det er vigtigt at understrege, at når det handler om at lave større ændringer på sit hus, og man overvejer at gøre noget af det selv, så skal man vide hvad man gør, da det ellers kan have store negative konsekvenser.

Nå, men nu til sagen. Projektet gik i alt sin enkelthed ud på at etablere gulvvarme og nyt gulv i en stue på cirka 25 m2. Det gamle gulv skulle først bankes op, og der skulle efterisoleres med 300mm, så det levede op til de nye krav i bygningsreglementet. Herefter skulle der lægges gulvvarmeslanger og det skulle kobles på det eksisterende fjernvarmeanlæg. Til slut skulle der lægges et nyt gulv.

Måske er det lille projekt for nogen, mens det for andre er et kæmpe projekt.

Første step

Første step var at kontakte et firma og høre, om de havde lyst til at komme ud  og give et tilbud på det hele. Da noget af arbejdet var ganske almindeligt knokkelarbejde (som at køre beton ud i en contatiner) kunne der være penge at spare ved selv at hjælpe til. Derfor fik vi 2 tilbud, hvor det ene var uden egen hjælp og det andet var med egen hjælp et par dage. Tilbuddet lød på på 74.000 kr., og hvis vi selv hjælp til kunne der trækkes 14000 kr. fra. Umiddelbart en relativ høj pris, men også en pæn besparelse på at smøge ærmerne op og hjælpe til et par dage.

Dog var tilbuddet stadig i den høje ende, og hvis det var den pris som det endte på, så havde projektet ikke blevet til noget. Der kan købes rigtig mange par hjemmesko for 60.000 kr. og så meget ville jeg ikke give for at få den komfort som gulvvarmen giver.

Andet step

Step to blev derfor, at se om det kunne gøres billigere, uden at kvaliteten blev ringere.

Venner og bekendte blev spurgt om de kunne anbefale nogle håndværkere til opgaven, og på den måde blev der fundet to små enkeltmandsfirmaer, med et par dygtige håndværker som nogle af vennerne havde brugt og kunne sige god for.

Herefter var det bare at invitere dem ud og besigtige projektet, samt komme med et tilbud. De var begge meget fleksible og kunne rådgive om, hvad man kunne gøre selv. Det endte med, at med god hjælp fra en bekendt der havde erfaringer fra et lignende projekt, så blev gulvet banket op, og der blev lagt isolering. Herefter kom VVS’eren og trak slanger og koblede det til, inden mureren kom og lagde betonen.

Og ja, der var et par hårde dages arbejde, og lidt ekstra tid der skulle bruges med at koordinere det, men da regnskabet var gjort op endte prisen på 35.000 kr.

Alt i alt blev det en besparelse på 39.000 kr., for at gøre en del af arbejdet selv.

Hvorfor skrive denne historie? Ganske enkelt for at inspirere til, at det der kan være penge at spare på at gøre noget selv. Det kræver lidt tid og lidt besvær, men man kan blive rigtig godt betalt for det.