Spar penge med det samme – giv dit budget et tjek

SPAR PENGE HURTIGT OG NEMT MED DISSE 10 TJEKPUNKTER

Spar penge, på en nem måde uden, at det bliver surt. Der kan være rigtig mange penge at spare, selvom med en ganske lille indsats. Hvis du gerne vil spare penge er dit budget et rigtig godt sted at kigge. I budgettet er mange udgifter automatiserede fx via betalingsservice, og der kan let være en del penge at hente ved at give budgettet et tjek. 

Siden indeholder reklamelinks

Du har nu sat gang i en proces. Du er sikkert havnet her på siden, fordi du gerne vil spare penge og du er tæt på nu. Start med at læse artiklen, og bliv inspireret til hvordan du kan spare på pengene. Men processen stopper ikke her. Er der noget du bliver inspireret af, så sørg for at gøre noget ved det. Det tager ikke lang tid, og kan meget vel vise sig at være den bedste “timeløn”, du nogensinde har tjent. Lyder det ikke meget godt?

Spar penge med denne guide

Hver måned betaler vi mange tusinde kroner i faste udgifter, og selvom det for mange ikke er særligt interessant at beskæftige sig med mobilregning, forsikringer osv., så kan der være rigtig mange penge at spare. Nemme penge, som kan bruges på oplevelser og kvalitet i livet.

Her får du en guide med 10 råd eller tjekpunkter, som gør, at du måske kan spare penge (måske endda rigtig mange penge) måned efter måned og år efter år, uden at du mærker en forringelse i dit liv. Kort sagt – spar penge og få den samme kvalitet for færre penge. Det er, hvad man kan kalde for nemme penge, måske de nemmeste penge du kommer til at “tjene” i dit liv. Som det gamle ordsprog siger: “hvad der er sparet, det er tjent”.

Anbefaling her på siden er, at du gennemgår alle de efterfølgende punkter, og som en ekstra service er guiden rangeret, så de nemmeste skridt kommer først. Husk at det gamle ordsprog om “Mange bække små” i høj grad er gældende her. Måske sparer du ikke mange penge på et enkelt område, men lidt her og lidt der, kan blive til rigtig meget i det lange løb.

Inden du læser videre, så gentager vi lige. Rigtig mange mennesker udskyder beslutningen om at tjekke de faste udgifter, og det ender med aldrig at få det. Bliver du inspireret, så gør noget ved det med det samme. Det kan være en rigtig god timeløn.

1. SPAR PENGE PÅ MOBILABONNEMENTET

Hvornår har du sidst tjekket, om du har det billigste mobilabonnement?

Det vigtigste en mobilbruger er, at netværket fungerer, og vi kan få forbindelse, der hvor vi er. Når det er i orden, er der desværre (for dem selv) mange, der ikke skænker deres mobilabonnement en tanke. Det er en skam, for der kan være let tjente penge at hente på få minutter. Det eneste det kræver er, at du tjekker om du har det billigste mobilabonnement. Det er meget nemt at få et hurtigt overblik. Det eneste du skal bruge/vide er, hvor mange penge du betaler om måneden, og så hvor meget taletid, hvor mange sms’er, og hvor meget data du har på nuværende tidspunkt.

Der findes mange forskellige hjemmesider, der kan hjælpe dig med at tjekke om du har det billigste mobilabonnement. En hjemmeside du kan bruge er fx www.samlino.dk, hvor du kan se fx abonnementer. Er du glad for dit nuværende selvskab kan et besøg på deres hjemmeside også være en mulighed, hvor du kigger efter muligheden for et billigere abonnement. 

2. SPAR PENGE PÅ DIT INTERNET

Internettet skal bare fungere og har man først fundet en udbyder, der leverer stabilt internet, så skal der meget til at skifte. Der kan være mange penge at spare ved at skifte leverandør af internet. Og prøv lige at tænke på – hvad er det værste der kan ske? Det kan vel ikke gå værre end, at du kan skifte tilbage til din oprindelige leverandør. Der er to nemme måder, man kan spare nemme penge på sit internet.

Den første er at man har den hastighed, der er behov for. Hvis du er i tvivl, så kan denne artikel af forbrugerrådet Tænk hjælpe dig.

3.  GIV DINE FORSIKRINGER ET TJEK

Hvert år betaler vi mange penge for noget, som vi vil dybest set håber, vi ikke får brug for. Forsikringerne er vigtige og nødvendige, men derfor kan det ligeså godt være så billigt som muligt. Det er påvist gennem undersøgelser, at det kun er hver tiende af os, der skifter forsikringer årligt. Mange tænker dog på at gøre det, men får det af en eller anden grund ikke gjort. Det er rigtig ærgerligt (ikke for selskaberne, men for forbrugere). Hvis vi var bedre til at skifte forsikringsselskab, så ville konkurrencen blive større, og det vil betyde, at forsikringsselskaberne ville blive nødt til at anstrenge sig endnu mere, hvilket vil betyde fx bedre dækning eller lavere pris.

Hvor ofte skal man tjekke sine forsikringer?

Den generelle anbefaling er, at man en gang hvert andet år får tjekket sine forsikringer, og hvis der er et bedre tilbud, så er det bare om at skifte.

Det kan lyde besværligt, men det behøver det faktisk ikke at være. En nem måde at gøre det på, er ved at bruge WWW.FINDFORSIKRING.DK (reklamelink), hvor du indtaster dine oplysninger, og så vil du i løbet af nogle dage blive kontaktet af 3 forskellige selskaber. Hjemmesiden har desuden et rigtig godt ark som du kan brug til at sammenligne de tilbud du får. De tilbud du får er ganske uforpligtende, så du mister ikke noget ved at give det et forsøg. Ja, det tager lidt tid, men det kan vise sig, at være en god investering, da du både kan spare penge eller få en bedre dækning for det du allerede betaler.

4. + 5. SPAR PENGE PÅ DIN A-KASSE OG FAGFORENING

Dette punkt har vi valgt at slå sammen, da de ofte er forbundne, men det behøver dog ikke være tilfældet.

Igen har vi at gøre med noget, vi ikke ønsker at få brug for. I dette punkt er der den ekstra overvejelse, at der inden for fagforeninger findes de gule og de røde. De gule fagforeninger er for alle, uanset uddannelsesbaggrund, men de røde fagforeninger repræsenterer et fag. Om du skal vælge det ene eller andet, kan vi ikke udtale os om, da der findes mange forskellige holdninger blandt mennesker. Der er dog forskel, og endda stor forskel på prisen om du vælger en gul (billig) eller rød (dyr). Hvis du ønsker mere information har SAMLINO, lavet en rigtig fin artikel om emnet, som kan læses HER. Du kan desuden tjekke priserne  på fagforeninger og A-kasser på deres hjemmeside.

Besparelsen kan være rigtig stor ved at vælge en gul fagforening, men om det er det rigtige for dig, vil vi lade være op til dig at vurdere.

6. TJEK DIN EL-PRIS

Elmarkedet er blevet givet frit, og det betyder, at der for forbrugeren er mulighed for at spare penge. Det eneste det kræver af dig, er at du bruger ganske lidt tid på at tjekke, om der er mulighed for at få din strøm billigere. Vi vil anbefale at du benytter dig af hjemmesiden WWW.ELPRIS.DK, der giver et hurtigt overblik.

Selvom det ikke behøver at tage en masse tid, vil vi alligevel anbefale, at du bruger lidt tid på at læse tilbuddet, så du ikke overser noget med småt. Elpriser består af flere dele, hvor den reelle pris for strømmen kun udgør en lille del af den samlede pris.

7. SPAR PENGE PÅ DIT BOLIGLÅN

Har du haft dit boliglån i mange år, kan der også være penge at spare. Boliglån er en kompleks størrelse, og der kan være mange forskellige overvejelser, man skal gøre sig. Der findes forskellige muligheder for tjekke, om der kan spares nogle penge. Du kan fx kontakte din nuværende bank, og høre om de har nogle anbefalinger til ændringer i dit boliglån. Det er svært at sige noget generelt om banker, men der er i de senere år kommet en tendens til at rådgiverne mere bliver sælgere end rådgiver og det gør, at vi som forbrugere skal være ekstra på vagt overfor de løsninger, de tilbyder. Har du en rådgiver og bank som du har tillid til, er det dog det rette sted at starte.

Hvis du gerne vil have en mere uvildig rådgivning ind over dit boliglån, så findes der forskellige firmaer som varetager den opgave. Realkreditkonsulenterne har rigtig gode anmeldelser og har desuden en hurtig og gratis online tjekker, hvor du i løbet 2 minutter kan få et hurtigt overblik over, om der kunne være muligheder for at spare penge.

Onlinetjekkeren er gratis og uforpligtende og kan findes HER og giver dig en hurtigt ide om, der kunne være penge at spare. Du binder dig ikke til noget, og får et fingerpeg på, om du kan spare penge på at omlægge dit lån.

8. SPAR PENGE PÅ DIN VANDREGNING

Priserne på vand varierer efter, hvor i landet du befinder dig. I dette indlæg tager vi udgangspunkt i en m3-pris på 70 kr. inkl. afgifter. 1 m3 er lig med 1000 liter vand. Der findes utallige måder til at spare på vandet, men i dette budgettjek tager vi kun udgangspunkt i den nemmeste måde at spare på vandet på, og vi kigger på et område hvor de fleste mennesker bruger rigtig meget vand – nemlig bruseren. Det kræver en lille investering, men den er lynhurtigt tjent hjem igen.

En almindelig bruser har et vandforbrug på mellem 10 & 20 liter, mens en sparebruser kan halvere forbruget. Det bliver til rigtig mange penge i løbet af et år. Hvis det skal vises med et regnestykke, så kan vi sige at der tages et bad på minutter hver dag i et år. Med en bruser der bruger 20 liter vand i minuttet bliver det til 20x5x365 = 36500 liter vand, og dividerer vi med 1000 får vi 36,5 m3. Dette giver en pris på 2555 kr om året.

Ved at skifte til en sparebruser der fx bruger 10 liter vand i minuttet i stedet giver det en besparelse på 1278 kr. om året. En ny sparebruser koster selvfølgelig noget, men det kan vise sig at den lynhurtigt er tjent hjem igen. Sparebrusere kan fx købes i det lokale byggemarked eller du kan vælge at købe online fx hos Wattoo.dk.

Gå til Watto (reklamelink)

9. SPAR PENGE PÅ DIN VARMEREGNING

Her er endnu et punkt, hvor du kan spare penge. Det kræver dog en vis investering, og der kan gå nogle år før pengene er tjent hjem igen. Det afhænger meget af hvad du har i forvejen. Hvis dine radiatorer er udstyret med gamle termostater, kan udgiften hurtigere tjene sig hjem, end hvis der er tale om relativt nye termostater. Det smarte er, at intelligente termostater kan programmes til fx at sænke temperaturen om natten eller når du er på arbejde, for på den måde at spare på varmeforbruget. Så opfordringen her fra skal være at kigge lidt rundt på de forskellige muligheder der findes.

Du kan også læse vores indlæg med 9 gode råd til at spare på varmen her.

10. SPAR PENGE PÅ DIVERSE

Det sidste punkt i vores budgettjek handler om det, man kan kalde diverse i budgettet. Har du udgifter i budgettet som er overflødige? Det kan fx være fitness abonnementet som aldrig bliver brugt, abonnementer på aviser der ikke bliver læst, TV-pakker der ikke bliver set osv. Brug lige 2  minutter på at overveje om der er nogle udgifter, du kan spare væk eller endnu bedre – erstatte med et gratis alternativ.

 

KONKLUSION

Vi håber du har fundet inspiration til, om der er steder, hvor du kan spare penge, nemme penge uden særlig stor indsats. Husk at ovennævnte er gode råd og overvejelser, men i sidste ende er det dit ansvar, hvilket valg du træffer.