30 dages udfordringer

Vil du gerne have lidt mere luft i økonomien, så kan disse 30-dages udfordringer være en hjælp. De kan også bruges, hvis du lige står og mangler noget, du skal have sparet op til. Det er helt op til dig.

Formålet er, at du ved at give dig selv nogle udfordringer, kan tage nogle vaner op til revision, og måske finde ud af, at du kan klare dig uden. Du sparer penge i de 30 dage som udfordringen varer, og hvis du finder det givende at forsætte, kan du spare mange penge i det lange løb.

Lidt længere nede finder du 9 bud på nogle udfordringer, som du kan give dig selv, hvis du har lyst og tør.

Hvorfor 30 dages udfordringer

Der er ikke noget særlig magisk over de 30 dage, men 30 dage er rundt regnet en måned og det giver et naturligt sted at starte og et naturligt sted at slutte. Argumentet for, at det skal være 30 dage er, at det tager tid at bryde en vane, og det tager tid at opbygge en vane. Det er sjældent nok med 30 dage, men efter 30 dage har du en ret god ide om, det kunne være noget for dig. Samtidig er 30 dage tilpas lang tid til, at det måske bliver lidt hårdt, men heller ikke mere end, det er til at overskue. Der findes 30 dages udfordringer indenfor rigtig mange ting. Alt lige fra mad, til fitness til slankekur. Herunder får du 12 forslag til 30-dages udfordringer, der kan være med til at forbedre din økonomi og give dig flere penge mellem hænderne.

Er du rigtig ambitiøs kan du jo vælge at tage alle 9 udfordringer

1. Ryd op og sælg ud af dine ting

Hvis har lidt økonomiske tømmermænd efter en dyr måned fx  i Januar måned eller lige efter en ferie ås kan lidt ekstra penge sikkert lune hos de fleste. Denne udfordring går i alt sin enkelthed ud på, at du i de næste 30 dage skal sælge ud af dine ting. Find de ting du ikke bruger, og du ikke har brugt længe og sæt dem til salg på den blå avis, facebook eller hvad du foretrækker. Du bestemmer selv antallet af ting, du sætter til salg, men tag og sæt et realistisk mål fx 5, 10, 15 eller hvis du er ekstrem 30 ting. En for hver dag. Du får højst sandsynligt lidt penge på lommen, og som bonus får du ryddet op i dine ting.

2. Giv dit budget et tjek

Bestem dig for at bruge de næste 30 dage på at give dine faste udgifter et tjek. Tjek om der er penge at spare på forsikringer, mobilabonnementer, strøm, streamingtjenester, bank osv. Rigtig mange mennesker kan spare penge på at give de faste udgifter et eftersyn. Hvis der ikke er penge at spare, så har du fået en viden om, at du har nogle gode billige produkter. Vi har lavet et guide du kan følge, hvis du har brug for noget inspiration. Du kan finde guiden budgettjek her

 3. Gem alle bonner i en måned

Den udfordring er i udgangspunktet ret nem. Det handler blot om, at du skal gemme alle dine bonner i en hel måned. Når måneden er slut skal du kigge bonnerne igennem og se efter alle de køb, som har været unødvendige. Læg herefter beløbet sammen. Nu har du et godt indtryk af, hvor mange penge du har brugt på noget som efter din mening er unødvendigt. Det kan være en øjenåbner for mange, at se hvad der egentlig er blevet brugt penge på.

4. Spis hjemme

Er du en af dem, der ofte spise mad ude, så kan der være mange penge at spare på denne 30 dages udfordring. I 30 dage må du/I ikke spise ude, men skal i stedet lave maden derhjemme. Hjemmelavet mad er ofte meget billigere end købt mad, og smager som regel bedre. Spiser du ofte mad udefra er dette en oplagt udfordring til dig. På samme måde er det også en god udfordring, hvis du ikke er så vant til at gå i køkkenet. Så kan du udfordre dig selv, og måske finde ud af at det ikke er så svært, som du gik og troede.

5. En måned med kontanter

Den her udfordring er ikke helt nem, men til gengæld er den super god. Dankortet eller mobilpay er en god ting, der gør det nemt for os forbrugere at betale for det, vi køber. Ulempen er, at det kan være svært at holde styr på, hvor mange penge, vi kommer til at bruge. Derfor er en 30 dages udfordring, hvor du kun må bruge kontanter en rigtig god øjenåbner for, hvor mange penge du egentlig bruger. En anden god ting er, at du kan vælge hvor mange penge du vil bruge, og så se om det holder i længden. Hvordan du gør det er helt op til dig, men et forslag kunne være at du bestemmer dig for et beløb som du vil bruge pr. uge. Du kan også hæve hele beløbet for måneden og så putte dem i kuverter – en for hver uge.

6. En måned uden TV-pakker

Har du mange tv-pakker eller streamning tjenester som du betaler for hver måned? Så giv dig selv denne udfordring om, at du ikke må benytte dem i den næste måned. Sæt evt. abonnementet på pause, så du sparer penge med det samme. Måske finder du af af, at der er andre gode ting du kan lave end bare at se fjernsyn. Det kan fx være at du skal lære at spille ukulele

7. Bryd en dårlig pengevane

Mange har en til flere dårlige pengevaner. Find en af disse dårlige vaner og undvær den i 30 dage. Det kan være købekaffe fra tankstationen på vej til arbejde, det kan være køb af frokost, hvor du kunne have haft en madpakke med. Har du nogle dårlige vaner der koster penge, så giv dig selv en 30 dages udfordring med at lade være.

 8. Køb ikke alkohol i 30 dage

Prøv en måned, hvor du ikke køber alkohol. Hvis du vil gøre det mere ekstremt kan du også holde dig fra alkohol i det hele taget. Er du en af dem der ofte drikker vin eller øl til maden, så er der helt sikkert penge at spare.

9. Køb butikkernes eget mærke i 30 dage

Rigtig mange butikker har deres eget mærke inden for dagligvarer. Det er som oftest udmærkede produkter, der er billigere end de kendte mærkevarer. Men denne udfordring ”tvinger du dig selv til at købe butikkernes eget mærke i 30 dage, og får på den måde afprøvet en masse forskellige produkter. Så kan det godt være at du efter de 30 dage vender tilbage til nogle af de mærker du plejede at købe fordi de smager bedre. Højst sandsynligt vil du også have fået øjnene op for nogle fine og billige produkter, som du kan købe fremover.

 

Vi håber du har fundet inspiration til nogle udfordringer. Husk at du selvfølgelig selv bestemmer, om du vil eller ej. Er 30 dage for lang tid, så kan du også vælge en kortere periode. Er det ikke lige tid til udfordringer, og du stadig gerne vil spare penge, så kan du finde inspiration og få 100 sparetips.

Held og lykke