Gode indkøbsvaner hjælper med at Spare penge på indkøb

Der kan være rigtig mange penge at spare, når du handler ind. Nedenfor finder du 20 af de bedste råd til at spare penge på indkøb. Det handler om at få nogle gode indkøbsvaner. Med disse vaner kan du spare mange nemme penge, hver måned.

1. Køb aldrig ind på tom mave

Det er bare meget nemmere at blive fristet af butikkens gode tilbud, når man er sulten. Derudover falder man også nemmere for fristelsen til at stikke en chokoladebar ned i indkøbskurven. Køber man ind, når man er mæt, så tænker man mere fornuftigt.

2. Prøv et nyt af butikkens egne mærker hver uge

Rigtig mange butikker har deres eget mærke inden for rigtig mange ting. Et godt råd er at beslutte sig for at afprøve en ny vare hver uge. Butikkens egne mærker er ofte billigere, og hvem ved. Måske finder du noget som smager ligeså godt eller bedre, samtidig med at du sparer penge.

3. Tjek altid enhedsprisen

Kig grundigt på prismærker, også når der er tilbud. Det er nemlig ikke sikkert at storkøb altid er det billigste. Hvis du i stedet for at sammenligne købsprisen med enhedsprisen fx pris pr. stk, eller kilopris, så er det meget nemmere at sammenligne. Et klassisk eksempel er sukker, hvor det i langt de fleste butikker bedre kan betale sig at købe 1 kg sukker i stedet for 2 kg’s posen med sukker.

4. Køb sæsonens råvarer

Køb råvarer når de er i sæson. Der er de billigst og smager bedst. Det er skønt med friske asparges om sommeren, og vinterens rodfrugter er virkelig også lækre. Se det som en bonus, at du måske bliver udfordret på at prøve andre råvarer. Måske finder du nye favoritter. Når du køber sæsonene råvarer, så kan du også gå og glæde dig til, at en råvare kommer på hylderne igen. Det er  helt fantastisk at kunne glæde sig til at fx tomaterne kommer på hylderne igen.

5. Brug dine egne poser og lad være med at købe nogle

Selvom det ikke er mange penge, hver gang man køber en pose i supermarkedet, så bliver det alligevel til penge på et år. Fx to poser hver uge til 5 kroner bliver til 260 kroner på et år. Det lyder måske ikke af meget, men vil det ikke være federe at bruge det på 2 biografbilletter, end på 100 plastikposer?

6. Lav madplaner

Måske er det her, den største besparelse ligger? Ved at lave en madplan for fx en uge ad gangen, kan du planlægge dine indkøb og undgå madspil.

7. Kig i reklamerne

Dette punkt hænger fint sammen med det ovenstående punkt. Butikkerne sender reklamer ud, hvor mange af tilbuddene har til formål at bringe forbrugerne ind i butikken. De tjener måske ikke særlige meget på det de reklamerer for, men håber på, at vi køber andre ting. Ved at lave en madplan fx efter hvilket kød eller grønsager, der er på tilbud, kan du få mange billige måltider. Alternativt kan du bruge en tilbudsapp, som du kan læse om HER

8. en indkøbsliste = gode indkøbsvaner

Når du har lavet en madplan fx med udgangspunkt i butikkens tilbud, så lav en indkøbsliste og hold dig til den. Det er måske det bedste råd til gode indkøbsvaner, fordi du på den måde er du mere modstandsdygtig over for de påvirkninger, du møder i butikken.

9. Hav en kødfri dag

Kød er dyrt så ved at have en kødfri dag om ugen, kan du spare mange penge.

10. Lav en restedag 1-2 gange om måneden

Hvis der er lidt rest til overs, så frys det ned, og lav 1 til 2 restedage om måneden. Det kan være ganske festeligt med et måltid, der består af mange små retter, og så er det næsten gratis, og du får ryddet op i den fryser.

11. Spis 1 til 2 billige retter hver uge

Billig mad er ikke nødvendigvis dårlig mad. Der findes masser af retter, der smager godt og koster lidt. Særligt det italienske køkken, med sit fokus på enkelte råvarer har mange gode, nemme, billige og velsmagende retter.

12. Lav mad til flere dage

Lav en stor portion af mad der egner sig godt til at gemme til dagen efter, eller til at fryse ned. På den måde sparer du både tid og penge. På travle dage kan du lige fisker en bolognese op af fryseren i stedet for købe fastfood. Som bonus er mange retter bedre dagen efter.

13. Tag madpakker med når du skal på tur

Lav en dejlig madpakke når du skal på tur i stedet for at vælge den dyre løsning med fastfood. En god madpakke kan fx bestå af nogle gode baguetter og en god pølse fx Chorizo. Der noget hyggeligt ved at side og spise nogle rustikke sandwich,  mens du nyder pausen og de mange penge du sparer.

14. Forsøg at handle ind – en gang om ugen

I stedet for at handle ind hver dag, og dermed udsætte sig selv for fristelser hver gang ud er i butikken, så køb ind til hele ugen på en gang. Det kræver planlægning, og det kræver en madplan, da du ellers vil ende med en masse madspild, men til gengæld spare du penge på indkøb.

15. Kend dine priser

Husk priserne på nogle af de basisvarer du køber igen og igen. På den måde kan du nemmere vurdere, hvornår varen er billig, og du skal slå til.

16 Aflevere pantflasker tilbage

Køber du pantflaske, så sørg for at aflevere dem tilbage igen.

17. Undgå at falde for fristelser

Gode indkøbsvaner er at modstå fristelser. Supermarkeder gør, hvad de kan for at lokke dig til at købe deres varer. Vær bevidst om det, så du undgår at blive fristet.

18. Bare fordi det er på tilbud, er det ikke sikkert at det er et godt køb

At et vare er billig betyder ikke, at det automatisk er et godt køb. Spørg dig selv om du har brug for det, og hvis svaret er nej eller måske – så lad være med at købe det.

19. Kig efter holdbarhedsdatoen

Når der er tilbud så køb stort ind, men sørg for at kigge på holdbarhedsdatoen, så du ikke ender med at skulle smide mad ud fordi du ikke kunne nå at bruge det.

20. Køb aldrig vand på flaske

Det er simpelthen bare alt for dyrt. Generelt er drikkevandet i vore haner af fremragende kvalitet, og så koster det få ører. Køb istedet et par drikkeflasker, så du altid har koldt vand i køleskabet.

Vi håber, du har fundet inspiration til, hvordan du kan få nogle gode indkøbsvaner. Har du selv andre gode tips og tricks til at spare penge på indkøb, vil det være helt vildt fedt, hvis du deler dem med os i  kommentarfeltet herunder.

 

Er du blevet inspireret til at spare mere, så læs vores artikel om 100 sparetips